www.lifevision.se

Nytt år! Nya tankar!
2012 ska bli ett nytänkandes år.
Jag får varje vecka ett veckobrev från Anders Haglund - lifevision.se
Har inte vart så bra på att läsa alltid men nu tog jag mig tid och det är ju alltid lika inspirerande att läsa vad han skriver tycker jag.
Vi har lyssnat på honom på jobbet några gånger och han är verkligen otroligt bra och rolig att lyssna på!
Så nu är det bara dags att ta tag i att börja läsa och inspireras av hans brev varje vecka!


Med rättigheter att kopiera brevet från www.lifevision.se



Som ingenjör så har jag alltid varit fascinerad av fysik och matte. Jag tycker det är otroligt att Newtons upptäckter gör att vi kan förutsäga planeternas rörelser år i förväg. Eller hur en golfboll kommer att reagera när klubbladet träffar den med en viss fart i en viss vinkel. Oavsett vilket område det handlar om så gillar vi nog lite till mans att känna att vi kan förutse vad som kommer att hända i framtiden.

Men som exempelvis kaosteorin visar så kommer det förmodligen, hur gärna vi än vill, för alltid vara omöjligt att förutsäga framtiden med någon större framgång. I vart fall när vi har med människor att göra. För vi har ju blivit utrustade med en fri vilja, dvs. att vi kan ta helt nya beslut i vilket ögonblick som helst. Beslut som kan förbluffa vår omgivning och ibland till och med kan överraska oss själva.

Vet ju nu inte vad du tycker om det här med vår fria vilja, men jag skulle gissa att om du läser ett veckobrev som handlar om hur vi tar vår framgång och livskvalitet till en högre nivå så tror du nog inte att allt är ödesbestämt. Att du faktiskt kan välja vad du tar på dig varje morgon. Att du kan välja om du läser det här eller inte. Att du kan välja hur du använder din tid och dina pengar. Att du helt enkelt kan välja vilka av alla de tankar som susar genom ditt huvud varje dag som du lägger energi på och gör något med.

Att vi trots allt ibland inte upplever det som att vi har denna gudomliga förmåga att bestämma över våra val, beror enligt mig till största delen på att vi vill förenkla våra liv. Det kanske låter kryptiskt men tänk på hur mycket jobbigare det skulle vara om vi inte generaliserade så mycket. Det är ju t.ex. mycket enklare att anta att ”golv håller att gå på” än att behöva fundera på nytt varje gång du går in i ett rum, eller hur?



Denna vår förmåga leder dock även till att vi skapar andra slentrianmässiga vanor. När vi har lagt oss till med dessa vanor så blockerar vi vår fria vilja. Ibland är vi nöjda med att gå på autopilot för vi går och tränar eller tar andra bra beslut utan att behöva tänka på det. Andra gånger missar vi mängder med chanser för att vi inte använder vår fria vilja att ta nya beslut utan vi kör på våra gamla: Jag gillar inte sådana människor (välj valfri etnicitet, sexuell orientering, politisk åskådning, religion, utseende…).

Plötsligt saltar vi vår mat utan att ha smakat på den. Är rädda för samma saker som igår för vi ser inte att vi har en unik möjlighet att välja på nytt idag. Att se att du har denna möjlighet gör det möjligt att på en helt ny nivå utforska nya idéer, sätta spännande mål och pröva på nya saker av alla de slag. Det erbjuder en kittlande fräschör till varje situation även när vi väljer att göra som förut, för du nu har nya tankar om det.

De närmaste tolv månaderna kommer du att lära dig mängder med saker. Du kommer att göra dig av med en del gamla vanor och tillägna dig nya. Du kommer att tänka en hel del som du har tänkt förut och få en del tankar som du aldrig har tänkt förut. Det kommer att finnas mängder med glädjeämnen och en hel del utmaningar. Nya liv kommer till och gamla bekantskaper lämnar oss, ibland för alltid. På ett år hinner mycket att hända.

Med kraften av att se att du kan välja vilka tankar som du gör något med kan du börja använda din fria vilja. Du är inte en förutsägbar planet eller boll som susar fram i beräkningsbara banor. Du kan välja en helt ny bana när som helst. Som allra minst kan du ändra riktning några grader och över ett år leder det till helt nya destinationer. Det här finns tillgängligt för oss alla i samma stund som vi förstår det.

Så vad vill du åstadkomma 2012? Vad behöver ändra på sig för att det ska hända? Vilka är de dagliga val jag behöver göra för att komma närmare en dag i taget? Vilka av mina tankar ska jag ta på allvar för att kunna har roligt på vägen fram? Det är upp till dig och självklart är det min förhoppning att du väljer lägga din energi, tid och resurser till att skapa det liv du vill. För det har du fått den gudomliga möjligheten att göra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0