Kyligt värre!

Har sovit själv inatt.. D är i Stockholm på jobb. Så det var bara att kavla upp ärmarna och boxas med alla spöken innan man gick å la sig!
Var hos M&M på kvällen, kom hem vid 8 tiden, la snuttran och kollade på Idol.Sen kollade jag på House, det är rackarns bra asså..=)
Gick till sängs och somnade med TV.n på... vaknade vid 3 tiden och hörde att det small till!!! Hela hjärtat i halsgropen, eller hur är det man brukar säga... Men kom sedan fram till att det inte var någon mördare i hallen utan att det var posten som kom med morgontidningen, smällen var ifrån när brevlådorna small igen..
Somnade efter mycket om och men, låg fortfarande och inbillade mig att det var någon som antingen klättrade på utsidan eller så var det nån i källarn...möjligtvis att någon också var under sängen...
05.30??? vaknade snuttran, tog henne till vårt rum och hon käkade lite. (jag sov..) hon låg å tjötade en stund sen fick hon lite mer mat och somnade om även hon.
Vaknade vid 8.30 av att det är svinkallt!!!!! i hela huset!
Ja varför skall man kunna använda den fina jädrans golvvärmen...?
Det är kallt i hela huset, men får kanske skylla mig själv när man går barfota (hatar att ha sockar..) och t-shirt.. Får kanske ta å bylsa på mig så man inte får frost-skador här inne.
Vi har alltså ingen värme på.. det är nåt som krånglar med pannan. (räcker detta som förklaring...har alltså ingen aaaaaaaaaaaaning om vad eller hur det funkar..Trodde liksom man tryckte på en knapp: Värme Ja tack! och så skall det bara fungera..)

Idag flyr jag fältet och åker till mormor och käkar lunch!


Den bottenlösa kärleken.

Konstigt hur beroende man kan bli av en enda människa. Att en människa kan få en att skratta när man minst vill det. Att en enda människa kan få en att känna sådan glädje. Att en människa kan få en att fyllas med så mycket stolthet bara genom att se på en och le mot en. Att en människa kan ge så mycket fastän denna lilla människan endast funnits till i 6 månader. Att denna människan på en sekund fyllde ens hjärta med kärlek första gången man såg på henne. På en sekund fångde den mitt hjärta och kommer så alltid göra.
Att se på henne och förundras över att hon är resultatet av mig själv gör att man känner sig stark och stolt. Att se henne ändras från dag till dag och växa gör att man känner sig lycklig över att få dela varje minut av det. Att få veta att för resten av vårt liv kommer hon alltid vara min. Alltid vara min dotter. Alltid vara min människa. Alltid vara den som ger en så mycket genom bara ett ögonkast. Som alltid kommer att ge mig den bottenlösa kärleken som man känner för sitt barn.
Den är störst av allt - den bottenlösa kärleken. Och det är svårt att beskriva hur den känns. Men man vet att för resten av sitt liv kommer man att älska henne - oavsett vad som händer.
Hon är för alltid min dotter. Jag är för alltid hennes mamma. Det är stort!
Känner mig såååå duktig!

Idag har jag verkligen gjort nytta!
Vaknade vid 8. gick upp och käkade frukost. Sedan satte jag snuttran i vagnen och satte igång att luka hela våran uppfart..och då kan jag tillägga att vår uppfart är kanske...hmm..20 meter lång. Rensade hela uppfarten. Sedan lukade jag i båda rabatterna på framsidan. Mördade en mördarsnigel sedan var det dags för lunch. (emellan här nångång så ammade jag snuttran och hon sov sedan i 2 timmar..har jag sagt att jag har en grym liten tjej..;=)
Efter lunch så var det på med arbetshandskarna igen. Nu var det baksidan, som jag försummat på tok för länge. Bara att sätta igång att rensa och rensa. Nu har jag rensat men det är mycket kvar...
Men!! Ska tillägga att på vår baksida så finns det en igång om man kommer från den så kallade "kullen". Denna ingång har som sagt försummats och det har inte gått att ta sig fram där igenom. Men nu! Ska bara köra lite med kantklipparen, fick ju f-n inte igång den... D får göra det sen. Sen så! Ska vi ha en fin liten igång där!
Nu sover snuttran fortfarande, väntar på att hon ska vakna så vi kan åka till affären och köpa mjölk. Tänkte göra pannkakor. Min mormor var här med jordens godaste björnbärs-sylt igår. Och vad passar inte bättre till det än pannkakor!
Sedan är det gympa ikväll! Jajemän! Nu så skall magfettet få sig ett spratt!
Tycker ändå jag var otroligt duktig idag! Får berömma mig själv för det är ganska tyst när man ligger där ute i landet och tycker man är hur grym som helst.
Har träningsvärk i fingrarna och det måste ju betyda att det har vart mycket ogräs som åkt upp!


Första natten med tårar!

Snuttran sov i sitt rum inatt. Men vaknade först vid halv elva och var jätteledsen. Vet inte om det var en mardröm eller om det är tänder eller magont som spökar. Hon är lite snorig och näsan rinner. Hon somnade vid bröstet tillslut och somnade sedan i sin säng. Halv tre inatt vaknade hon igen och var ledsen. Jag tog över henne till vår säng och gav henne lite mat. När jag märkte att hon bara låg och snuttade tog jag bort bröstet och hon blev super-ledsen. Då snackar vi inget ynkligt gnäll eller så. Det var riktigt skrik och stora krokodil-tårar. Hon vägrade ta nappen, ville inte ha bröstet eller nåt. Fick ta upp henne och gå runt med henne, först kom en jätterap sen en fis. Efter detta börjar hon blåsa bubblor.. kunde ju inte annat än le åt henne. Gick in till vår säng igen och hon somnade med nallen i handen. Sen sov vi till 7 - 7.30. Jag har dock inte sovit så vidare bra. Blir ju så när hon ligger bredvid en och sparkar och har sig.
Hon är fortfarande snuvig och näsan rinner. Hela förmiddagen har hon vart grinig, inte alls så som hon brukar vara. Ena stunden super-ledsen och läppen bara hänger, sedan jätteglad. Hon har ingen feber, så jag vet inte riktigt vad det är med henne.
Hon somnade till slut vid halv tolv och sover nu.
Vi ska på läkarundersökning med snuttran senare idag. Får se vad dom säger. Antingen är hon på väg att få mer tänder eller så är det en förkylning på g. Hon har ju fortfarande inte haft någon trots allt.

Men efter dryga 6 månader kom alltså första natten med skrik och tårar. Tyckte vi klarade det bra i dessa 30 minuter som det pågick. Är ju otroligt tacksam att man inte har haft det såhär varje natt i 6 månader som vissa föräldrar faktiskt har det. Och man kan ju inte annat än säg: ni måste vara grymma!

Första natten!

Inatt sov snuttran i eget rum för första gången. Det gick jättebra!
Hon somnade vid 20.30 och sov till 7.30. Helt grym e hon!
Hon är så duktig våran lilla tjej.
Bara älskar att sova! =)
Nu har samma rutin stått sig i 2 veckor och det känns väldigt bra.
Hon vaknar vid 7-7.30 och äter. (nästan skönt så jag kommer upp. Man sov alldeles för länge när vi förr låg i sängen till 10 tiden.) Sedan är hon vaken, sitter och leker medans jag käkar frukost. Somnar gör hon igen vid 10-11 tiden. Sover i 1 eller 2 timmar. Äter gröt - leker - ammar och somnar igen vid 14-15 tiden. Sover 1 eller 2 timmar. Äter - ammar - leker - ligger nakenfis - leker - ammar och somnar vid 20.30. Sover hela natten och vaknar lika glad över en ny dag.
Vi har nog en av jordens underbaraste lilla tjej (klart man säger så..) Hon gnäller i stort sett aldrig och kan sitta och leka alldeles själv hur länge som helst. Bara hon har koll på att jag befinner mig nånstans i rummet så sitter hon och tjötar och har sig. Blir hon trött på att sitta ligger hon under sitt gym och leker.
Det är så underbart att vara mammaledig känner jag nu! Det är först nu jag tar till mig det och verkligen njuter!
Visst, ibland har man tankarna på jobbet men man skulle inte vilja missa en sekund utan lilla snuttran. Så det är med oerhör glädje och lycka att man har möjligheten att vara hemma ett helt år till!


Gillar att sova som sagt...
6 månader och stor tjej =)


Första tillsägningen..

Snuttran fick sin första rejäla tillsägning idag.. Vet inte om det är rätt eller fel? Antar att det är upp till en själv hur man känner. Men jag tror att hon är såpass medveten att hon fattar saker som är fel om man säger till henne. Jag tror mycket på tonläge. Alltså säger jag med min vanliga fina röst: Nej Molly så får du inte göra. Så fattar hon ju inte skillnaden på rätt eller fel. Men om man är hårdare i röst och ser arg ut och säger med bestämd röst: Nej Molly. AJA!!
Så lär hon sig ju att när mamma gör och säger så så är det nåt jag gör som inte är bra!
Så idag när vi satt å käka gröt så satt hon och drog och drog i haklappen. Efter att jag satt på den 2 gånger efter att hon dragit av den så höjde jag rösten och sa: AJA dig Molly!!
Och så kollade hon på mig med sina stora blå ögon, darrade lite på läppen men släppte haklappen och gjorde inte så mer.
Känns både bra och dåligt men nu vet jag att vissa saker är hon ju fullt medveten om att så ska man inte göra.
Visst hon är bara 6 månader, men ändå.
Tror barn fattar mer än vad man tror och sätter man gränser direkt från början kanske man har hjälp av det senare när allt bus och pill på allt sätter igång på riktigt.
Men vad vet jag.... Det lär väl framtiden visa!Grillad korv, tår och Klågerup-folket!

I Fredags kom våra kära vänner Anneli, Mattias, Minnea och Livia (Nej inte Linnea och Olivia..;=)
Det är våra härliga vänner från lilla Klågerup i Malmö. Träffades för ett x antal år sedan genom D:s jobb.
Efter några år med fest,fylla och pizza är vi nu småbarns-föräldrar som diskuterar bajs-form, nappar och somnar vid 23... =) (nej så illa är det inte men det är rätt härligt att se hur livet har förändrats på några år.
I fredags lagade D god mat och vi drack gott vin.
Lördagen gav vi oss ut på utflykt och skulle plocka svamp.. Men eftersom INGEN i hela vår så kallade vänskaps-krets ville avslöja vart svampen finns, grillade vi istället korv och hade det mysigt vid något som kallades "Toppstugan"ToppstuganDetta var den enda svamp vi hittade...dock inte så ätbar..Jag gillar att gå barfota. Känner mig instängd i sockar på nåt sätt. Det negativa är väl då att jag har enormt fula tår! Ja jag lovar. Det är nog universums fulaste och sneaste tår... haha.. Det har dock visat sig under helgen att Mattias har en slags kärleks-fobi mot mina tår. Han skulle helst av allt bara vilja bryta dem och få dem att stå rakt som alla andras tår brukar göra. Så under helgen har jag fått hålla mig undan med min stor-tå för att inte Mattias skulle haffa den och bryta den.. ;=)


Familjen Afverfalk / Zetterlund vid ToppstuganEfter vår picknik i skogen förberedde vi oss för våran enkla lilla Kräftskiva.

Kräftskivan var god dock inte så långvarig. Tror vi alla låg till sängs innan klockan slog midnatt. Men så är det.. småbarnsföräldrar =)
Nu har dom gett sig av hemåt men vi ser framemot nästa träff som vanligt =)
Trots snea tår, hål i vårt nya golv, trams och flams så gillar vi våra skåningar =)


Hård mage och trångt inatt!

Snuttran har fått jättehård mage..Igår satt hon och försökte bajsa och blev helt röd i hela fejan. Stackarn! Fick gett henne en burk med katrinplommon som jag hoppas sätter fart på magen. Har hört henne fisa inatt så det är nog bättre nu. Men hon var ledsen igår, hade säkert ont i magen.
Inatt vaknade hon vid halv ett tiden och var ledsen. Napp och nalle hjälpte inte och jag orkade inte springa upp och ned i sängen i väntan på "ska hon somna om eller inte utan att väcka D", så tog jag henne till våran säng och hon fick lite mat sen sov vi till halv åtta. Precis som om hon känner sig trygg när hon känner oss hela tiden och sover därför bättre. Men det får absolut inte bli nån vana att sova i våran säng, en annan sover ju desto sämre, rädd att lägga sig på henne eller nåt.
Nu har hon sovit "förmidda" och nu är det gröt-tajm!

Har börjat måla i källarn igen. Grön väv-tapet blir nu vit! Helt otroligt vad färg kan göra alltså. Flera kvadratmeter större helt plötsligt!
Nu ska vi käka lunch sen ska jag faktiskt baka i våra nya ugnar tänkte jag. Har en massa päron och äpplen i trädgården som nu ska få göra sitt i någonslags sockerkaka tänkte jag. Kan bli en och annan muffins också!

Måste lägga in en bild på snuttran från igår. Hon somnade så himla sött igårkväll mitt under sitt baby-gym.. Hur söt som helst! Bild kommer sen!


Baby-rytmik!

Idag börjar baby-rytmiken. La precis snuttran så hon kan vila sig en stund innan vi åker.
Om en timme är det start! Ska bli spännande, snutttran tycker ju att det är så kul när man sjunger för henne. Men "en kulen natt natt natt..." börjar bli lite tjatig, så det ska bli kul att lära sig lite andra ramsor som alla andra mammor är bra på.

Natten gick sådär, eller jo den gick bra. Det har ju regnat och blåst som in i h-lvete inatt. Har legat vaken och väntat på att flaggstången ska ramla in i huset, men kom fram till att vi iallafall ligger säkert i vårt sovrum, men kom då fram till att den säkert kommer att ramla in i våra nya fönster på nederplan..... Sen låg jag och tänkte på att alla 6 stycken mördarsniglar som jag dödade igår, säkert rymt och nu blivit en enda megastor snigel... hmm.. iallafall...Klockan 03.00 vaknar snuttran å drömmer mardrömmar. Hon e lessen och jag försöker hitta nappen i hennes säng, varför kan man inte då liksom ha förberett och haft en extra napp enkelt att ta fram men nej, jag letade och letade och detta gjorde ju att jag väckte henne mer än tröstade.. Så då blev hon ännu mer lessen..Tog upp henne och la henne i våran säng, hon fick mat och sedan sov vi till 07.20! Nu har hon vart vaken sen dess så jag hoppas verkligen hon orkar hålla sig vaken under rytmiken... Ser inte bra ut eftersom hon just nu ligger och "pratar" med nallen i sängen och sover alltså inte..och vi måste åka snart.. Kanske lika bra att åka nu så hon somnar i bilen så får hon sova en liten stund iallafall.

Annars så kommer vårt kök idag eftermiddag vara 100 % färdigställt! Men vi kommer dock inte tillbringa första kvällen hemma i vårt kök, utan skall vara barnvakter åt M&M:s Anton & Elin. Snuttran tycker dom är så roliga så det kommer gå galant!
& imorrn är det 30 års-fest!
Fest..fest...fest... aldrig en lugn stund nu för tiden =)

Idag är dagen D!

Det är en bra dag idag. Jag känner det!
Glasmästarn kommer vid 13 tiden och om allt klaffar så har vi alltså ett färdigställt kök idag. Fattar ni! Ett kök!
Efter 4-5 månader har vi alltså ett kök! Slipper allt spring med brickor upp och ned. Vi har alltså ett mellanplan som i stort sett fungerar! Toaletten är kvar men det känns så underbart att bara köket e klart så det gör inget!
Efter toan e klar sen så! YEÄHJJJ!!!!
Efter mycket frustration, tårar och irritation, vilket faktiskt en renovering också drar med sig (alltså inte bara ekonomiska bitar, damm, buller,spikande,hamrande,plast-skynken i trapporna,spindelväv m.m.). Så känns det nu som om de sista bitarna börjar falla på plats.
Härligt!

Vi hoppas vi bara att glaset passar och att det blir ordnat idag! Vill inte stöta på mer problem nu utan nu skall allt bara bli klart!

Nu ska vi äta frukost, sedan ska jag och Molly ut och mörda mördarsniglar. Höll på att halka omkull på 4 stycken igår när jag hämta tvättten...uuääässhhhhhh...dom e ju bara så äckliga!
Molly är på ett strålande humör, som alltid, och ligger i våran säng och jollrar och pratar med sin nalle.
Hon fick ersättning igår kväll och käka 250 ml, sov till 07 imorse. Har hört henne lite grann inatt men aldrig behövt gå upp. Tror snuttran snart ska få ett eget rum, för jag vaknar alldeles för lätt av henne bara hon vänder på sig.

Nähä..Kaffe och sen ska jag agera mördare som sagt!


Vakna nätter...hmm...inte min grej!

De senaste nätterna så har snuttran vaknat av mardrömmar..hon e lessen, fast sover ändå. Man hör paniken i gråten precis som om det är nån som jagar henne. Jag går upp och ger henne nappen och nallen och hon lugnar sig efter ett tag. Men man ligger hela tiden där och lyssnar så att hon säkert sover. Minsta lilla rörelse och man vaknar igen av henne.
Inatt var hon vaken en hel del. Vid 03 tiden var hon lessen för en mardröm gav henne napp och nalle och hon somnade på riktigt efter ett tag. Vaknade vid 04.45 av att hon låg å lekte med mobilen som hänger ovanför sängen. Unge!! La henne till rätta och gav henne napp och nalle. Somnade om direkt. Vaknar igen 06.30.. För er som inte riktigt vet så är alltså detta mycket ovanligt i vårt hem att vi är vakna såhär "mycket" på en natt. Snuttran har alltid somnat vid 21 och vaknat vid 07 tiden utan att vakna nåt alls på nätterna.
Men alltså har det börjat visa sig andra mönster nu.
Jag har en liten aning om att amningen börjar avta och hon vill ha mer än vad jag kan erbjuda. Jag känner i brösten att det inte finns resurser längre. Så ikväll tänkte jag faktiskt testa lite välling för att se om hon blir ordentligt mätt på det och sover hela natten.
Mardrömmarna är ju en sak - stackars liten.
Men att leka med mobilen "mitt i natten"....nej det är inget mamma gillar direkt!
Nu sover snuttran igen och jag ska vila mig, har ingen energi. Ska dammsuga och sedan skall jag & D storhandla i eftermiddag!

Tjingeling!

Stanna upp och andas ett tag!

På ett år har livet förändrats för oss. Under ett har vi flyttat från 3-rumslägenhet med balkong till ett 3-våningshus med enorm trädgård. D har bytt jobb. Vi har blivit föräldrar till underbara snuttran. Från att ha varit två är vi nu för alltid tre. Från att ha haft en enkel lägenhet att ro om har vi nu ett helt hus på 270 kvm att ta hand om. Från två krukväxter som hängde på balkongen till hundratals perenner,buskar,blommor,bär att lära sig om. Från M & D till mamma och pappa. Nu ska vi lära oss livet som föräldrar, tyda signaler på skrik, trösta och kramas och ta hand om det lilla knytet som växer och växer för var dag. Det är inte bara praktiska saker, utan också ekonomiska och andra saker som spelar in när man blir förälder och husägare.
Det är mycket känslor och tankar som far omkring. Det är mycket mål och krav som sätts upp.
Under det senaste halvåret har jag inte riktigt kunna njuta av min mammaledighet, utan har hela tiden känt någon slags press på mig att göra det,fixa det,hinna det,klara det...osv.osv.. och hela tiden haft någon slags stressande känsla, och har jag inte gjort det jag planerat så har man haft sjukt dåligt samvete över det.
Men idag har jag verkligen funderat och kommit fram till att från ock med nu så är det dags för mig att börja njuta! Ta dagen som den kommer, fika om jag vill, göra trädgården när jag vill, baka, fixa, städa när det faller mig på. Sluta ha dessa förbannade kraven som bara förstör en inifrån. Snuttran tar sin tid och jag är till för att finnas för henne och ta hand om henne. Tiden som blir över får man se till att ta hand om övriga ärenden.
Jag tror iofs att mina tankar ändrats nu eftersom vi är klara med renoveringen och kan börja använda köket i slutet av denna veckan. Nu kan vi äntligen leva som en "svensson". Jag kan laga mat, baka och fixa och dona och snuttran kan sitta med. Det har inte varit sådär lajbans kul att dra ner henne i källarn och "laga mat i vårt kök" där nere.
Jag tror jag börja se positivt på min fortsatta mammaledighet och ska sluta stressa och ställa så höga krav. Hinner jag inte med att luka i landet idag - skit samma. Hinner jag inte stryka - låt det vara.
Det är dags att stanna upp och andas, se mig omkring och se hur underbart man har det. Man har jordens underbaraste sambo, den vackraste dottern och vårt drömhem. Man är mammaledig i ett land som "tillåter" en att vara hemma så länge man kan med sitt barn, och man har ett otroligt roligt jobb! Kan det bli så mycket bättre än så?
Läste på min väns Annelis blogg innan,  http://blogg.anneli.in/
och hon skrev: mammalivet är underbart!
Och visst har hon rätt!!
Inte bara mammalivet - utan hela livet är ju underbart!!


RSS 2.0